Seite auswählen

Mục lục

6.11

 

By Reality Check team
BBC News

President Trump before the media

Tổng thống Trump đã phát biểu vào đầu ngày thứ Sáu về việc đếm phiếu trong cuộc bầu cử Mỹ, đưa ra một số cáo buộc gian lận mà không có bằng chứng.

Chúng tôi đã kiểm chứng một số tuyên bố của ông Trump.

Section divider

Trump: “Tôi đã nói về việc bỏ phiếu qua bưu điện trong một thời gian dài. Nó thực sự đã phá hủy hệ thống của chúng ta. Đó là một hệ thống tham nhũng và nó khiến mọi người tham nhũng.”

Ông Trump đã đăng hơn 70 tweet nghi ngờ về bỏ phiếu qua bưu điện, ám chỉ hành vi gian lận cử tri hoặc các cuộc bầu cử “gian lận” kể từ tháng Tư.

Nhưng không có bằng chứng cho thấy hệ thống này gian lận.

Gian lận bầu cử là rất hiếm ở Hoa Kỳ – tỷ lệ dưới 0,0009%, theo một nghiên cứu năm 2017 của Trung tâm Tư pháp Brennan. Không có bằng chứng nào cho thấy đây là một vấn đề lớn trong cuộc bầu cử này.

Bản thân tổng thống đã bỏ phiếu qua bưu điện trong quá khứ. Ông sống bên ngoài tiểu bang mà ông đã đăng ký, Florida, và yêu cầu bỏ phiếu qua bưu điện.

Đây được gọi lá phiếu vắng mặt, mà ông Trump nói rằng ông ủng hộ vì tin rằng nó có các biện pháp bảo đảm tốt hơn.

Nhưng ông phân biệt nó với các hình thức bỏ phiếu qua thư khác, chẳng hạn như khi các bang tự động gửi phiếu bầu cho tất cả các cử tri đã đăng ký.

Oregon và Utah đã thực hiện rất thành công trong các cuộc bầu cử trước đây.

Section divider

Trump: “Họ đã gửi hàng chục triệu lá phiếu không được yêu cầu mà không có bất kỳ biện pháp xác minh nào.”

Các cử tri đăng ký ở chín tiểu bang (cộng với Washington DC) được tự động gửi phiếu bầu qua thư mà không cần phải yêu cầu. Năm trong số các bang này đã áp dụng biện pháp này vì đại dịch virus corona.

Nhưng tám trong số chín tiểu bang – Colorado, Hawaii, Oregon, Utah, Washington, California, New Jersey và Vermont – hiện không có tranh chấp.

Tất cả các hình thức bỏ phiếu qua bưu điện đều có các biện pháp bảo đảm – chẳng hạn như cơ quan chức năng kiểm tra xem các lá phiếu có đến từ địa chỉ đã đăng ký của cử tri hay không và yêu cầu chữ ký trên phong bì.

Bỏ phiếu qua bưu điện không phải là mới – nó đã được thực hiện cho nhiều cuộc bầu cử.

Section divider

Trump: “Thật ngạc nhiên khi những lá phiếu gửi qua đường bưu điện đó quá một chiều.”

Tổng thống Trump đã nhiều lần chỉ trích kế hoạch mở rộng bỏ phiếu qua bưu điện, nói – mà không có bằng chứng thực tế – rằng nó gây ra “gian lận khủng khiếp.”

Ông kêu gọi các cử tri Đảng Cộng hòa đi bỏ phiếu, thay vì sử dụng các lá phiếu gửi qua bưu điện.

Các bằng chứng từ việc kiểm phiếu cho thấy điều này đã diễn ra – các cử tri Dân chủ ủng hộ bỏ phiếu qua đường bưu điện và các cử tri Cộng hòa bỏ phiếu trực tiếp trong ngày.

Việc kiểm phiếu vẫn chưa kết thúc nhưng ở Pennsylvania, một bang mà trong số hơn 2,5 triệu phiếu bầu nhận được qua bưu điện, số phiếu đến từ các đảng viên Dân chủ đã đăng ký nhiều gấp ba lần so với các đảng viên Cộng hòa.

Section divider

Trump: “Ở Georgia, một đường ống đã nổ ở một vị trí rất xa, hoàn toàn không liên quan đến vị trí của những gì đang diễn ra và họ đã ngừng đếm trong bốn giờ.”

Đo không phải sự thật.

Vụ nổ đường ống xảy ra tại State Farm Arena và ảnh hưởng đến một căn phòng nơi các lá phiếu vắng mặt đang được đếm.

Đây là thông cáo báo chí được đưa ra bởi các nhân viên tại State Farm Arena.

Section divider

Trump: “Hiện chỉ còn một số bang chưa quyết định trong cuộc đua tổng thống. Bộ máy bầu cử của các bang đó ở mọi vị trí đều do đảng Dân chủ điều hành.”

“Ở mọi vị trí” là không đúng

Ở Georgia, nơi kết quả vẫn chưa được quyết định, thống đốc và cả hai viện của cơ quan lập pháp đều do đảng Cộng hòa kiểm soát.

Bộ trưởng Nội vụ của bang, người chịu trách nhiệm điều hành cuộc bầu cử, là Brad Raffensperger, một người thuộc đảng Cộng hòa.

Trong một tweet từ năm 2018, nơi Donald Trump ủng hộ ông Brad Raffensperger.

Bỏ qua Twitter tin, 1

Cuối Twitter tin, 1

Section divider

Trump: “Họ sẽ không cho phép các quan sát viên hợp pháp.”

Tổng thống Trump đang nói về những người theo dõi cuộc bỏ phiếu. Đây là những người bên trong các điểm bỏ phiếu, những người quan sát việc đếm phiếu, với mục đích đảm bảo sự minh bạch.

Philadelphia Convention Center poll observer

Những người này được cho phép ở hầu hết các bang, nhưng họ cần phải được đăng ký trước ngày bầu cử, thường liên kết với một đảng hoặc một ứng cử viên, mặc dù các quy tắc khác nhau giữa các bang.

Tổng thống Trump đã đặt ra vấn đề về việc các quan sát viên của Đảng Cộng hòa ở một số thành phố do Đảng Dân chủ điều hành, chẳng hạn như Philadelphia và Detroit, được cho là không được tiếp cận với việc kiểm phiếu.

Số lượng người theo dõi cuộc thăm dò được phép tại một cơ sở đếm phiếu khác nhau tùy thuộc vào quy mô của nó. Các giới hạn này được đặt ra trước ngày bầu cử.

Nhưng những người theo dõi cuộc bỏ phiếu đã được phép quan sát việc kiểm phiếu ở cả hai thành phố.

Ở một số khu vực, số lượng bị hạn chế, một phần là để tránh lây nhiễm virus corona. Cũng có những giới hạn được đặt ra để tránh bị hăm dọa.

Tại Detroit, hơn 130 quan sát viên đại diện cho cả hai đảng Dân chủ và Cộng hòa đã được phép vào trong địa điểm kiểm phiếu.

Một quan chức thành phố, bà Janice Winfrey, cho biết bà không biết về việc các quan sát viên của Đảng Cộng hòa bị loại.

Ở Philadelphia, có một video lan truyền cho thấy một người theo dõi cuộc thăm dò được chứng nhận phải rời điểm bỏ phiếu, nhưng như chúng tôi đã thông tin, điều này là do nhầm lẫn về các quy tắc và sau đó anh ta đã được phép tham gia trở lại.

Bộ trưởng Nội vụ Pennsylvania Kathy Boockvar nói: “Mọi ứng cử viên và mọi đảng phái chính trị đều được phép có một đại diện được ủy quyền trong phòng để quan sát quá trình kiểm phiếu. Một số nơi bao gồm cả Philly còn tường thuật trực tiếp, vì vậy bạn có thể theo dõi quá trình kiểm phiếu của họ theo đúng nghĩa đen.”

Section divider

Trump: “Nếu bạn đếm số phiếu bất hợp pháp, họ có thể cố gắng đánh cắp cuộc bầu cử từ chúng tôi. Nếu bạn đếm số phiếu đến muộn, chúng tôi đang quan sát chúng, rất nhiều phiếu đã đến muộn.”

Tổng thống Trump cho rằng kiểm phiếu qua đường bưu điện đến sau ngày bầu cử là “bất hợp pháp”.

Nhưng những lá phiếu qua bưu điện đến muộn có thể được tính ở khoảng một nửa số bang của Hoa Kỳ – miễn là chúng được đóng dấu bưu điện trước ngày 3/11.

Điều này bao gồm các bang quan trọng là Pennsylvania, Nevada và Bắc Carolina, nơi người chiến thắng vẫn chưa được dự đoán. Thời hạn để một lá phiếu qua bưu điện đến các quận trễ mà vẫn được tính khác nhau giữa các tiểu bang.

Georgia và Arizona không tính phiếu bầu qua bưu điện đến sau ngày bầu cử.

Trong bài phát biểu của mình, Tổng thống Trump nói rằng tại Pennsylvania, các lá phiếu gửi qua bưu điện tới các quận muộn đã được đếm “thậm chí không có dấu bưu điện hoặc bất kỳ chứng minh nhân thân nào”.

Tòa án tiểu bang phán quyết những lá phiếu đến trễ thiếu hoặc không đọc được dấu bưu điện sẽ được tính trừ khi có đủ bằng chứng “chứng minh rằng nó đã được gửi qua đường bưu điện sau ngày bầu cử”.

Mỗi lá phiếu qua bưu điện đều trải qua một số bước để được xác minh, chẳng hạn như kiểm tra chữ ký và địa chỉ.

Section divider

Trump: “Một trung tâm kiểm phiếu lớn ở Detroit đã che cửa sổ lại bằng những mảnh bìa cứng lớn, và vì vậy họ muốn bảo vệ và chặn khu vực kiểm phiếu.”

Ông Trump đang đề cập đến Trung tâm TFC ở Detroit, Michigan – một bang chiến trường.

Vào thứ Tư, đã có những cảnh hỗn loạn khi những người theo dõi cuộc thăm dò cho rằng họ đang bị chặn khỏi phòng kiểm phiếu do các cửa sổ bị che.

Windows at the TFC Center being boarded up

Luật sư chính của Thành phố Detroit, Lawrence Garcia, cho biết trong một tuyên bố: “Một số – nhưng không phải tất cả – cửa sổ bị che, bởi vì các nhân viên kiểm phiếu ngồi ngay bên trong những cửa sổ đó bày tỏ lo ngại về việc những người bên ngoài chụp ảnh và quay phim công việc của họ.”

Trên thực tế, đã có hàng trăm người theo dõi cuộc đếm phiếu – từ cả hai bên – bên trong phòng kiểm phiếu. Giới chức đã ngăn không cho nhiều người theo dõi vào phòng vì nó đã quá tải.

Fact check: Trump delivers the most dishonest speech of his presidency as Biden closes in on victory

Washington (CNN)President Donald Trump delivered the most dishonest speech of his presidency on Thursday evening.

I’ve watched or read the transcript of every Trump speech since late 2016. I’ve cataloged thousands and thousands of his false claims.
I have never seen him lie more thoroughly and more egregiously than he did on Thursday evening at the White House.
  On the verge of what appeared to be a likely defeat by former Vice President Joe Biden, Trump emerged in the press briefing room and took a blowtorch to the presidential tradition of defending the legitimacy of the democratic process.
  Aside from some valid criticism of errors by pollsters, some legitimate boasting about his performance with various demographic groups and some legitimate boasting about Republicans’ down-ballot performance, almost everything Trump said was not true.
  Here’s a rundown:
  Election theft?
  Trump alleged that unnamed opponents of his are “trying to steal an election” and “trying to rig an election.”
  Facts First: This is entirely baseless. This election is legitimate. Trump’s opponents are not trying to steal it. Election officials are simply counting legally cast votes.
  Wisconsin, Michigan, Pennsylvania and Georgia
  Trump claimed that he “won” the states of Wisconsin, Michigan, Pennsylvania and Georgia, citing his substantial early leads in the vote counts there.
  Facts First: This is false. Holding a lead before all of the votes are counted is, obviously, not the same as having won — and Trump has lost Wisconsin and Michigan, according to CNN projections. At the time of his speech, he was also in trouble in Pennsylvania as votes from Democratic-leaning areas were counted, and his margin in Georgia was shrinking fast as the count continued.

  Mail-in voting
  Trump called mail-in voting “a corrupt system,” adding later that there is “tremendous corruption and fraud going on.”
  Facts First: This is also just wrong. Fraud is exceedingly rare with mail-in voting; though it does happen on occasion, there is no basis on which to call the entire system corrupt.
  The legitimacy of the count, part 1
  Trump began the speech by saying, “If you count the legal votes, I easily win. If you count the illegal votes, they can try to steal the election from us.”
  Facts First: This is, again, just false. Trump was on the verge of defeat because legal votes continued to be counted. There was no basis for his suggestion that “illegal votes” were being counted, certainly not that such votes were the reason he was in electoral trouble.
  The legitimacy of the count, part 2
  Trump claimed, “We were winning in all of the key locations by a lot, actually, and our numbers started miraculously getting whittled away. …” He added, “They want to find out how many votes they need and then they seem to be able to find them. They wait and wait and then they find them. …”
  Facts First: There is no basis for Trump’s suggestion that something nefarious had caused some of his leads to shrink or that anybody was nefariously manipulating the vote counts. His leads had shrunk in some states because entirely legitimate mail-in ballots were being counted. Because many more Democrats than Republicans chose to vote by mail, the order of the counts in these states caused Trump to lose ground in the vote totals over time.
  In other states like Florida, where mail-in ballots were counted earlier than in-person votes, Trump actually gained ground in the totals over time — as he has in Arizona, which remained too close to call at the time of his speech.
  The legitimacy of the count, part 3
  Trump claimed, “In multiple swing states, counting was halted for hours and hours on election night, with results withheld from major Democrat-run locations, only to appear later. And they certainly appeared, and they all had the name Biden on them, or just about all, I think almost all. They all had the name Biden on them, which is a little strange.”
  Facts First: Trump’s innuendo is baseless. Different states counted their ballots at different speeds, but there is no basis to claim that results were suspiciously “withheld” — some counties and states always take a while to count and to report — or that there was something suspicious about Biden’s dominance in the late stages of the count in some states. Again, Biden’s gains were a result of legitimate mail-in ballots being counted.
  It’s not true that “all” or “almost all” mail ballots being counted on Wednesday or Thursday were for Biden. Biden handily led Trump in these batches of ballots, but Trump was getting tens of thousands of votes from mail voters in places like Pennsylvania and Michigan, too.
  The legitimacy of the count, part 4
  Trump said, “It’s amazing how those mail-in ballots are so one-sided.”
  Facts First: There is nothing suspicious about the fact that far more Biden voters than Trump voters chose to vote by mail: Biden encouraged his supporters to do so, while Trump relentlessly disparaged mail-in voting as fraud-prone and unsafe.
  Trump made some brief exceptions during the campaign, saying at one point that mail voting in Florida was safe and secure, but his dominant message to his voters was that they should vote in person.
  Democrats and the count
  Trump said, “There are now only a few states yet to be decided in the presidential race. The voting apparatus of those states are run in all cases by Democrats.” He later added that “the election apparatus in Georgia is run by Democrats.”
  Facts First: This is false. Georgia’s top elections official, Secretary of State Brad Raffensperger, is a Republican. So is Secretary of State Barbara Cegavske of Nevada, a state where the race was also close at the time.
  There is also no basis to suggest that the Democratic election officials in other states have done anything wrong. And it is local counties that actually count the votes.
  Votes and Election Day?
  Trump declared that “no illegal votes” should be allowed to be cast after Election Day, suggesting that such illegal voting was happening.
  Facts First: Votes are not being cast after Election Day; votes are being counted after Election Day, as always. And some states accept mail ballots received after Election Day if they are postmarked on or before Election Day.
  “Unsolicited” ballots
  Trump claimed that states had sent out tens of millions of “unsolicited” ballots “without any verification measures whatsoever.” He was referring to states that mailed a ballot to each eligible registered voter without requiring a specific request.
  Facts First: This is a familiar Trump claim, and it remains wrong. The nine states (plus Washington, DC) that sent out such ballots have various ballot security measures in place, such as signature-match requirements, to ensure the correct people are voting. It’s worth noting that one of the states that sends out “unsolicited” ballots is Republican-run Utah, which Trump is projected to carry for the second consecutive election.
  Detroit and Philadelphia
  Trump claimed, “Detroit and Philadelphia, known as two of the most corrupt political places anywhere in our country, easily, cannot be responsible for engineering the outcome of a presidential race, a very important presidential race.”
  Facts First: There was no basis for Trump’s suggestion that Detroit and Philadelphia had done anything wrong in this election, much less that they were “engineering the outcome.” Their local counties were simply counting votes, like every other local county.
  Election observers in Detroit
  Trump claimed, “Our campaign has been denied access to observe any counting in Detroit.”
  Facts First: This is false. CNN reporter Annie Grayer said she has observed representatives of the Trump campaign roaming for three days at the TFC Center, where the counting of Detroit’s mail ballots is taking place. And on Monday, the first day of the counting of these ballots, Grayer took a photo of Republican poll challengers checking in at the facility.
  Detroit’s corporation counsel (principal attorney), Lawrence Garcia, said there were approximately 225 Republican poll challengers in the facility on Wednesday, along with 256 Democrats and 76 independents, Grayer reported.
  Grayer said she has seen two people get kicked out, one a Republican who refused to wear a mask over their nose and one of undetermined affiliation for causing a disturbance while wearing a Halloween mask. But that’s not the same as no Trump observers being allowed at all.
  Covered windows
  Trump claimed, “One major hub for counting ballots in Detroit covered up the windows again with large pieces of cardboard and so they wanted to protect and block the counting area. They didn’t want anybody seeing the counting, though these were observers, legal observers that were supposed to be there.”
  Facts First: This is misleading: Republican poll challengers were already inside the facility in Detroit when some windows were covered on Wednesday after additional Republicans arrived on scene.
  Garcia said in a statement: “Some — but not all — windows were covered, because poll workers seated just inside those windows expressed concerns about people outside the center photographing and filming them and their work. Only the media is allowed to take pictures inside the counting place, and people outside the center were not listening to requests to stop filming poll workers and their paperwork. Hundreds of challengers from both parties were inside the central counting board all afternoon and all evening; dozens of reporters were in the room too. At all times, people outside the center could see in through windows that were further away from counting board work spaces.”
  A pipe bursting in Georgia
  Trump claimed, “In Georgia, a pipe burst in a faraway location totally unrelated to the location of what was happening, and they stopped counting for four hours.”
  Facts First: It’s not true that the burst-pipe issue in Atlanta happened in a location unrelated to the vote count. The pipe burst in a room at State Farm Arena that local officials said was above the processing room for Fulton County absentee ballots.
  The issue did cause a four-hour delay. No ballots were damaged, officials said.
  The legitimacy of polls
  Trump delivered some legitimate criticism of the inaccuracy of many polls. But then he said that “the pollsters got it knowingly wrong,” saying they were attempting the “suppression” of his supporters.
  Facts First: This is baseless. Trump was correct that some polls were way off, but there is no evidence that pollsters were trying to be wrong — at considerable public embarrassment to themselves.
  The status of the Senate
   Trump said, “We kept the Senate despite having twice as many seats to defend as Democrats.”
   Facts First: It was unclear at the time whether Republicans would keep the Senate — in part because one race in Georgia was heading for a January runoff election and other Georgia race appeared likely to be going to a runoff as well. (Some additional Senate races in other states, in which Republicans held leads, had also not yet been called by media outlets.)

   4.11

    

   Fact check: Trump makes series of egregious false claims in Election Night address

   Washington (CNN)President Donald Trump made a series of egregious false claims in his Election Night address at the White House — falsely claiming he had already won re-election, that he had already won states that were actually still up in the air at the time, and that his opponents were perpetuating a fraud.

   Here is a point-by-point breakdown.
   Trump said, “Millions and millions of people voted for us tonight, and a very sad group of people is trying to disenfranchise that group of people. And we won’t stand for it.”
    Facts First: This is false. While Trump didn’t identify the “very sad group of people,” his opponents and elections officials were not trying to “disenfranchise” — deprive of the right to vote — the Trump supporters who voted for him. Democratic leaders were simply calling for all of the votes to be counted.
    Trump said, “We were getting ready for a big celebration, we were winning everything, and all of a sudden, it was just called off.”
    Facts First: This is false; Trump was never “winning everything.” At the time Trump spoke, Trump and Biden were both projected by major media outlets to win multiple states, with several key states still too close to call. (Media calls are unofficial; official results come later, from governments around the country.)
    Trump said, “We were getting ready to win this election. Frankly, we did win this election.”
    Facts First: This is false, at least at the time Trump spoke. While Trump may well prove victorious once the votes are counted, neither he nor opponent Joe Biden had yet reached the 270 electoral votes necessary for a victory; prominent media outlets had not projected a winner in key states including Georgia, Nevada, Pennsylvania, Wisconsin and Michigan.
    Trump said, “It’s also clear that we have won Georgia.” He added that, given his margin at the time, “They’re never gonna catch us. They can’t catch us.”
    Facts First: We aren’t privy to Trump’s internal vote modeling, but it was not “clear” from the vote count at the time he spoke that he had won Georgia. With votes remaining to be counted from some strongly Democratic areas, it was still mathematically possible for Biden to catch him.
    Trump said, “Most importantly, we’re winning Pennsylvania by a tremendous amount.” (It sounded like he may have added “of votes,” but he was drowned out by applause.)
    Facts First: This was highly misleading. While Trump was leading in the Pennsylvania vote count at the time, the outcome in the state was entirely uncertain because there were hundreds of thousands of votes remaining to be counted from strongly Democratic areas, including Philadelphia.
    Trump said, “we are winning Michigan,” then, moments later, said, “we won” Michigan.
    Facts First: It was false that Trump had “won” Michigan at the time. Again, hundreds of thousands of votes remained to be counted in the state.
    Trump said, “And all of a sudden, I said what happened to the election? It’s off. And we have all these announcers, saying, ‘What happened?’ And then they said, ‘Ohhh.’ Because you know what happened? They knew they couldn’t win, so they said, ‘Let’s go to court.'”
    Facts First: This is false — though also so vague it’s hard to know exactly what Trump was saying. Nobody called off the election. Democrats did file various pre-election lawsuits related to voting rules, but so did Republicans.
    Trump said, “This is a fraud on the American public.”
    Facts First: This is false. There was no evidence of any significant fraud at the time he spoke. Counting the votes is not fraud.
     Trump said, “We want the law to be used in a proper manner. So we’ll be going to the US Supreme Court. We want all voting to stop. We don’t want them to find any ballots at 4 o’clock in the morning and add them to the list, okay?”
     Facts First: This is false. Voting had been over for hours at the time Trump spoke. What was still happening was the counting of votes — which always continues past Election Day.

     Durch die weitere Nutzung der Seite stimmst du der Verwendung von Cookies zu. Weitere Informationen

     Die Cookie-Einstellungen auf dieser Website sind auf "Cookies zulassen" eingestellt, um das beste Surferlebnis zu ermöglichen. Wenn du diese Website ohne Änderung der Cookie-Einstellungen verwendest oder auf "Akzeptieren" klickst, erklärst du sich damit einverstanden.

     Schließen